vrijdag 20 april 2012

Asperges, het goud van Belgie

In Kinrooi werd woensdag het aspergeseizoen gelanceerd. De Vlaamse aspergetelers koppelen de start van het seizoen aan een receptenwedstrijd. Op 24 juni is de oogsttijd van de 'koningin van de Vlaamse groenten' alweer voorbij. "Maak daarom in deze periode van donderdag aspergedag", zegt Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche in de overtuiging dat tuinders zo kunnen profiteren van 'donderdag veggiedag'.

Naar aanleiding van de start van het aspergeseizoen dagen de Vlaamse aspergetelers alle keukenpieten uit om creatief met asperges aan de slag te gaan. Tot 14 mei kunnen recepten met asperges als hoofdingrediënt ingezonden worden naar pimpjeasperge.be. De winnaars maken kans op een heus asperge-arrangement met een overnachting voor vier personen, een bezoek aan het bedrijf van een aspergeteler en een uitgebreid diner.
Groentekok Giovani Oosters van het Hasseltse restaurant Vous lé vous zet als ambassadeur zijn schouders onder de wedstrijd. Voor Giovani is het aspergeseizoen telkens weer een culinair hoogtepunt. "Asperges moeten vers zijn. Ik koop ze recht van het veld bij een aspergeteler in mijn buurt. De verse Vlaamse asperges smaken superieur in vergelijking met de asperges die in het voorjaar uit Zuid-Europa of Zuid-Amerika worden aangevoerd."
Voor het oog van de camera's hebben Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche, directeur van de Mechelse Veilingen Chris De Pooter en de burgemeester en schepenen van de gemeente Kinrooi op een perceel van teler Johan Driessen enkele asperges geoogst. In het vakjargon noemt dit 'steken', wat gebeurt net vooraleer de kopjes van de asperges boven de grond zouden gaan steken. Er wordt een gleufje van 10 cm vrijgemaakt rond de asperge, waarop de asperge zorgvuldig en zo laag mogelijk met een speciaal mes wordt afgesneden.
De echte productiepiek bij asperges wordt vanaf begin mei verwacht, wanneer ook de nachttemperaturen oplopen. Het Belgisch aspergeseizoen duurt dus maar een goeie twee maanden. Officieel eindigt het aspergeseizoen immers op 24 juni, het feest van Sint-Jan. Dan moet de tuinder de aspergeteelt stopzetten om de plant tijdens de zomermaanden te laten doorgroeien. De wortel moet krachten opdoen om het volgende jaar opnieuw kwaliteitsasperges te kunnen leveren.
De totale oppervlakte asperges bedraagt in België 197 hectare. De aspergeteelt ging in Klein-Brabant achteruit zodat de Zuiderkempen en Limburg zijn uitgegroeid tot de belangrijkste productiegebieden. Driekwart van de in België verkochte asperges, passeert via de veiling in Sint-Katelijne-Waver. De aanvoer van Belgische (en Nederlandse) asperges op de Mechelse Veilingen verviervoudigde in tien jaar tijd van een kleine 400.000 kg tot ruim 1,7 miljoen kg in 2011.
Lees hier het uitgebreid 'aspergedossier' van de Mechelse Veilingen om meer te weten te komen over de groente.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten